Käka grönt !


Jag är vegetarian och hur många som helst har ställt samma fråga: Varför ?

Så det tänkte jag besvara idag, och kanske till och med få några fler att fundera på att börja käka grönt på heltid.

Att äta kött är inte hälsosamt, kroppen mår mycket bättre av en vegetarisk föda. Det finns många medicinska skäl till att göra detta, till exempel så har man gjort många forskningar till tillfrisknanden av olika sjukdomar (reumatism, ulcerös colit och även vanliga förkylningar) med hjälp av att man har lagt om sin kost till vegetarisk. Flera läkar har även informerat om möjligheten att förhindra cancer med hjälp av vegetarisk mat.

Ur näringssynpunkt kan man också hitta många argument till varför man ska äta vegetariskt. En person kan aldrig leva på att enbart äta kött. Men denne kan däremot leva på en vegetarisk kost. Från köttet kan man aldrig få de livsviktiga vitaminerna, kolhydraterna och mineralerna som kroppen behöver. Men de proteiner som vanligtvis kommer ifrån köttet finns även i bönor och linser eller korv och burgare gjorda på sojaprotein.

Så jag tycker att fler borde bli vegetarianer nu för att leva hälsosammare, vara mer miljövänligare och tänka på de fattiga som inte har råd att köpa kött. Man blir varken undernärd eller får proteinbrist av att inte äta kött. Man får heller inga andra bristsjukdomar.

Men däremot så kan man bidra med att om man äter mer vegetarisk kost så odlas det mer vegetarisk kost och det blir då säkert billigare och lättare för de fattiga att få tag i mat.

Självklart kan man inte sätta upp någon lag om att folk inte får äta kött, för det skulle de göra i alla fall. Men man kan gå ut med vad det orsakar i världen. Då kanske färre vill äta kött och då minskar produktionen.

Det finns egentligen inga bra argument till varför man ska äta kött. Det är helt onödigt och jag tycker att varje människa borde ändra sin kost nu, innan fler människor och djur hinner dö!


En vegetarisk kost är sundare på grund av att den inte innehåller en massa mättade fetter. Det är de mättade fetterna som höjer kolesterolvärdet i kroppen och det är det höga kolesterolvärdet som gör att vi drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

När man äter en sund vegetarisk kost får man mer energi, blir piggare och då mår man bättre.

Vetenskaplig forskning visar att vegetarisk mat är överlägsen ur hälsosynpunkt, dels ur näringssynpunkt, dels ur smittorisksynpunkt.


Sen ett exempel på hur dåligt kött är; alla matförgiftningar som oftast kommer ifrån den animaliska födan. För det är där alla bakterier och massa andra osmakliga saker kommer ifrån (oftast kött och mjölk). Det är väldigt sällan det är folk som blir matförgiftade av vegetabilier.

En köttbit är det rätt svårt att se om den är dålig, men en halvrutten grönsak är lätt att rata.


Man kan föda 10 gånger så många på en vegetarisk kost än på en animalisk kost.

20 000 dör varje dag på grund av svält. 20 000 liv släcks! Och det beror inte på att matproduktionen är otillräcklig. Utan jag skulle tro att det var för att den är orättvist fördelad. Att använda mark till vegetarisk föda istället för animalisk vore jättebra när det är så många över hela världen som inte har råd att äta kött, därför att om man ska producera maten i närheten av de som ska äta den så att man slipper transportera den så är det just den vegetariska maten som är överlägsen då den kräver mindre mark.


Så därför kan man äta vegetariskt för att känna någon form av lojalitet med de fattiga. Eftersom att de inte har råd att köpa kött och för att det är så många som dör i svält varje dag, skrämmande 20 000 personer. Majoriteten av världens befolkning är vegetarianer av ekonomiska skäl.

Därför att det är billigare med vegetarisk mat.

Och om alla var vegetarianer skulle jordens resurser räcka till alla, men om alla var köttätare skulle de bara räcka till mat åt halva jordens befolkning.


Så det finns bra hälsoskäl till att bli vegetarian men det är också skonsammare för naturen att äta/odla ekologisk kost (giftfri).

Äter man kött bidrar det till försurning (köttätare i Sverige, får i sig mer protein än nödvändigt. Proteinet omvandlas sedan genom våra avloppssystem till kväve som reningsverken inte kan ta hand om. Detta är orsaken till försurning av våra hav och sjöar) och skövling av regnskogen (man skövlar för att få plats med betesmark åt bostadsdjur, då bildas koldioxid).

Även ökenspridningen sker delvis p.g.a. djurhållning. Energiförbrukningen för produktion och transporter och förvaring är högre för animalisk produktion än för vegetarisk produktion.


Sen finns det väl många som tycker om djuren, och om man respekterar djuren, så slipper man döda för att äta sig mätt!

Man hjälper inte till och bidrar (genom att äta kött) till grymma djurtransporter och plågsamma djurförsök.

När vi dödar djur så tar vi ifrån dem deras rätt att leva. De flesta människor har svårt för att döda själva, men genom att köpa kött så bidrar vi till djurens lidande.

Nej, de flesta djuren lider faktiskt i slakten. Djuren dödas absolut inte på ett humant sätt, de är ofta stressade och skadade vi slakten och i vissa fall så dödas de innan bedövningen hunnit börja verka!


Vi importerar massvis med kött varje år, och det ökar successivt. Vi importerar mest ifrån Europa men också Nord-Syd America och Asien. Det sättet som de behandlar djuren på där borta är förbjudet i Sverige. Och så länge som man äter kött så kan man aldrig vara riktigt säker på att det inte är kött ifrån ett plågat djur man stoppar i sig.

För detta förekommer även i Sverige. En som sysslar med hänsynslöst grym djurhantering är Thord Henriksson, utanför Lund. Han har plågat sina djur i nästan 10 år nu.

De svenska myndigheterna vet om det här men de har inte ansträngt sig särskilt mycket för att göra något åt saken. De har till och med gett Thord statliga bidrag! Under 5 år fick han 441 110 kronor av staten. Detta är i och för sig ett skräckexempel, men det är ett bra exempel på att svenskt kött inte alltid kommer ifrån så kallade "glada kor"!



När man har dessa argument verkar det bara konstigt och egoistiskt att komma med motargument som kött är "gott" eller "Hitler var vegetarian" och "Människan har ju alltid ätit kött".  För att säga att man äter kött för att det är gott är nog det mest egoistiska man kan säga i den här situationen, att strunta i att världen svälter och glatt trycka i sig en hamburgare! Att vara vegetarian handlar faktiskt inte bara om medkänsla för djuren, utan också om hänsyn till alla människor som svälter här på vår jord.

Hitler var väl knappast vegetarian av etiska skäl om han nu var det.

Och att människan alltid har ätit kött är inte sant, i många delar av Indien har man tillexempel inte ätit kött på väldigt många år. Men även om människan alltid hade ätit kött så är väl det inte något bra skäl ändå, människan har ju alltid krigat, är det ett bra skäl till att fortsätta?


Ett sakligt motargument till detta kanske kan vara att det kommer bli fullt av kor, får, grisar osv. om man inte äter dem. Men det tror jag inte stämmer riktigt heller för det finns så många uppfödare som föder upp dessa djur onaturligt och om de slutade med det så skulle det inte finnas lika många tamdjur. Skulle inte djuren försvinna helt då? Nej, för bönderna som vill ha dessa som sina "husdjur" och/eller mjölkdjur kommer ju att behålla dem men inte utföra någon onaturlig avel.

Sedan att de vilddjur som älgar och rådjur skulle öka kan man ju göra något åt genom att släppa ut alla de rovdjur som sitter inburade och väntar på att bli pälsar!   


Så vad finns det egentligen för skäl till att äta kött? Jag skulle säga inga. Det är både hälsosamt för dig och naturen med en vegetarisk kost. Det är bättre för djuren och det är ett bra sätt att visa hänsyn för de fattiga på jorden. Det är till och med bra för din plånbok, så varför tveka?




Am


Kommentarer
Postat av: Hanna

haha okej då får ja helt enkelt leta vidare;) den försvann kanske i flytten... för två år sen..^^ hmm hahahaha
Det här var nog det längsta inlägget jag har sett men det var väldigt intressant att läsa:)Men glöm inte, se till att få i dig tillräckligt mycket proteiner!! De e så superviktiga för tillverkandet av aminosyror som har en jättefunktion i våran kropp!! So go and eat beans girl!!;) LOOOVE U!!
PUSSSSSSSSS!!

2008-04-30 @ 23:36:07
URL: http://sweethanna.blogg.se
Postat av: Hanna

Heeej, hur var allt i Bratislava?? Hoppas ni hade det varmt å skönt! Nice att solen kommit hit nu lite också:):)
Vad har du för planer inför sommaren? Tänkte att vi kanske kan hitta på nått kul om du har lust?:)
puss!

2008-05-08 @ 08:49:14
URL: http://sweethanna.blogg.se
Postat av: Hanna

Åååå låter superskönt!!:P
Jaaaaaaappp!! snart e sommaren här:D:D:D Å d ska bli såååå skönt:D!
PUSSSSSSSSSSSSSS

2008-05-16 @ 14:46:10
URL: http://sweethanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0